Japonia a adus duminica un omagiu miilor de victime ale seismului si tsunamiului care au devastat in urma cu un an coasta de nord-est a arhipelagului, provocand cea mai grava catastrofa nucleara din lume in ultimul sfert de secol, relateaza AFP.
In orasele si satele devastate, rudele si prietenii celor aproximativ 19.000 de morti si disparuti s-au recules si s-au rugat, in cadrul ceremoniilor improvizate care au avut loc la locul tragediei.
In majoritatea tarii, viata a inghetat la ora 14,46 (05,46 GMT), pentru un moment de reculegere, in clipa in care violentul seism cu magnitudinea de 9, produs in oceanul Pacific, a zguduit Japonia in data de 11 martie 2011, declansand valuri de zeci de metri inaltime in zona de coasta.
Claxoanele si sirenele au rasunat in intreaga tara.
La Tokyo, in cadrul unei ceremonii organizate la Teatrul national, in prezenta imparatului Akihito, a sotiei sale Miciko si a membrilor guvernului, aproximativ 1.200 de invitati au intonat imnul national, inainte de a se reculege, cu capul plecat, in memoria victimelor.
Pe scena, in mijlocul unei imense jerbe de crizanteme, a fost ridicat un monument funerar din lemn dedicat celor morti si disparuti.
Imparatul, care vine dupa o interventie pe inima, s-a inclinat in fata monumentului si a rostit o scurta alocutiune.
"Un an s-a scurs de la 'Marele cutremur de pamant din est', imi exprim profundul omagiu fata de toti cei care si-au pierdut viata", a spus imparatul, simbol al poporului in aceasta tara.
"Doresc sa-mi exprima speranta ca Japonia redevine o tara in care oamenii pot trai cu sentimentul de siguranta", a adaugat el.
In regiunea lovita de cel mai grav dezastru suferit de Japonia dupa al doilea Razboi Mondial, mii de candele au fost aprinse in memoria victimelor.
Locuitorii s-a rugat in liniste, cu fata inspre oceanul Pacific.
Din cele 19.000 de victime, peste 3.2000 de corpuri nu au fost regasite niciodata, desi operatiuni de cautare sunt efectuate in mod regulat in largul marii.
In portul Ishinomaki, extrem de grav afectat, sirenele care anunta sosirea unu val tsunami s-au auzit la ora 14,46, pentru a marca momentul in care, in urma cu un an, primul seism a zguduit orasul, inainte de a fi acoperit de apele imenselor valuri care au ucis aproape 4.000 de oameni.
"Sotia mea a fost luata de tsunami. O sa pun aceste flori pe mormantul sau", spune unul dintre locuitori, Keishitsu Ito, in varsta de 80 de ani.
"Sunt trist. Nu am pe nimeni cu care sa vorbesc", adauga el.
"Vreau sa traiesc linistiti. Am supravietuit si vreau sa ma lase in pace. Nu am inca puterea sa ies in fiecare zi si sa merg la munca", adaugat Mitsuko Tamura, care locuieste si ea in Ishinomaki.
Centrala de la Fukushima Foto: Agerpres La Okuma, unde a fost construita centrala Fukushima, fostii locuitori, fortati sa paraseasca orasul, au revenit la bordul autocarelor pentru a aduce un omagiu rudelor si prietenilor disparuti.
Cateva zeci de mii de oameni au fost obligati sa abandoneze tot ce aveau si sa paraseasca zona de excluziune instituita pe un sector cu o raza de 20 de km in jurul centralei.
Imaginile prezentate de televiziunile nipone au aratat cum fostii rezidenti, imbracati cu combinezoane anti-radiatii si cu masti pe fata, asistau la ceremoniile funerare.
O femeie in varsta, al carei nepot nu a fost niciodata regasit, plangea in timp ce depunea flori pe un altar.
Dar, in afara de reculegere, ziua a fost marcata si de protestele impotriva suferinteler provocate de accidentul nuclear de la Fukushima.
In orasul vecin Koriyama, un protest impotriva energiei nucleare a fost organizat pe un stadion de base-ball plin ochi.
In fata multimii de oameni, organizatorii au fost fortati sa deschida sectoare ale stadionului care nu au fost inca decontaminate si au cerut familiilor cu copii mici sa nu se deplaseze acolo.
"Fukushima este usor usor uitata in fiecare zi", spune Yumiko Ono, o femeie de circa 30 de ani care a venit din Tokyo pentru a participa la aceasta manifestare.
"Daca nu vorbim acum, un alt accident se poate produc", a adaugat ea.
La Tokyo, proteste impotriva energiei nucleare au fost organizata in fata companiei de electricitate Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei de la Fukushima, si in parcul Hibiya.
In urma catastrofei de acum un an, peste 340.000 de oameni traiesc in continuare departe de casele lor, uneori in conditii precare. Tratarea celor 22 de milioane de tone de deseuri acumulate in trei dintre cele mai devastate prefecturi (Miyagi, Iwate, Fukushima) nu avanseaza, din cauza lipsei locurilor de incinerare si a fricii de radioactivitate.
Sunday, 11 March 2012
VIDEO Fukushima, un an de la cutremurul devastator: Rugi si furie impotriva energiei nucleare
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment