Friday 2 March 2012

Pompa Submersibila si utilitatea sa

O pompa submersibila sau pompa submersibila electrica este un dispozitiv care are un motor sigilat ermetic  care este cuplat indeaproape la corpul pompei. Acest intreg ansamblu este scufundat in lichidul care urmeaza a fi pompat. Principalul avantaj al utilizarii acestui tip de pompa este acela ca previne formarea suflurilor , aceasta problema fiind de cele mai multe ori asociata cu o diferenta de nivel inalt care ar putea exista intre pompa si suprafata lichidului. Ceea ce pompa submersibila face este sa impinga lichidul la suprafata, spre deosebire de pompele cu jet care trebuie sa traga substanta fluida. Cu alte cuvinte, pompa submersibila este mult mai eficienta decat o poma cu jet.
In ceea ce priveste principiile de functionare ale acestui dispozitiv, putem identifica cateva lucruri importante de amintit.
Pompea submersibla folosita in instalaÅ£iile de ESP (electric submersible pumps) este o pompa  centrifuga care functioneaza intr-o poziÅ£ie verticala. DeÅŸi atat caracteristicile sale de constructie precum si cele de functionare au suferit o evolutie si o dezvoltare continua de-a lungul anilor, principiul de bază pe care aceasta functioneaza a ramas acelasi. Lichidele ce se produc, după ce au fost supuse unor mari forte centrifuge cauzate de viteza mare de rotatie a rotorului, isi pierd energiea cinetica din difuzor acolo unde se produce o conversie a energiei cinetice sub presiune.  Acesta este principalul mecanism de functionare a pompelor de flux radial si mixt.

Mai departe, axul pe care pompa submersibila il detine este conectat la separatorul  de gaz sau la protector prin intermediul unui cuplaj mecanic la partea de jos a pompei. Substantele lichide patrund in pompa submersibila printr-un ecran de admisie si apoi sunt ridicate de treptele pompei. Printre celelalte parti componente pe care pompa submersibila la mai are, putem include si rulmentii radiali, care sunt distribuiti de-a lungul arborelui, si au ca principala functie aceea de a acorda sprijin radial arborelui de cotitura al pompei la viteze mari de rotaÅ£ie. Un rulment axial optional preia o parte din forÅ£ele axiale care pot aparea in interiorul pompei, dar cele mai multe dintre aceste forte sunt absorbite de rulment axial de protecÅ£ie al arborelui.

In ceea ce priveste modalitatile, domeniile sau situatiile in care putem sau vom avea nevoie sa folosim o pompa submersibila, aceastea sunt nenumarate, si printre cele mai diverse. pompa submersibila poate fi gasita in multe aplicatii, cu siguranta. Ea este prezenta in drenaj, pentru pompare a apei din canalizari, pompare generala industriala sau chiar pentru namol. Exista, de asemenea si un alt timp de pompa submersibila, despre care am discutat mai devreme. Este vorba, bineinteles despre pompa submersibila cu trepte multiple. Aceasta pompa submersibila este de obicei coborata intr-un loc unde a fost facut un foraj, si apoi folosita pentru captarea apei, pentru fantani de apa precum si in sonde de petrol.

Exista, de asemenea si optiunea unui hidrofor cu pompa submersibila, acesta fiind cel mai des utilizat pentru alimentarea in regim automat cu apa din puturi a locuintelor. In ceea ce priveste particularitatile, precum si avantajele utilizarii unui hidrofor cu pompa submersibila, printre acestea se numara: silentiozitatea pompei, datorita constructiei sale pe mai multe etaje, protectia partilor componente ale hidroforului impotriva coroziunii la contact cu apa, precum si diminuarea frecventei de pornire si evitarea socurilor de presiune. hidroforul cu pompa submersibila are un grad inalt de utilitate mai ales pentru ca permite alimentarea fluctuanta cu apa in cladiri mari, precum scoli sau spitale.


pompa submersibila, pompa submersibila

No comments:

Post a Comment